Meet zelf de stilte in stiltegebieden

Uit een vooronderzoek van de Natuur en Milieufederatie Drenthe is gebleken dat de Drentse stiltegebieden niet zo stil zijn. Aan de hand van een uitgebreider onderzoek willen wij nu een compleet beeld krijgen van de stilte in Drenthe. We nodigen inwoners van Drenthe uit om een stiltegebied te bezoeken en te meten hoe stil het daadwerkelijk is. Inzendingen voor 10 oktober maken kans op één van de 50 kaarten voor een theatervoorstelling van de Peergroup over stilte.

Stiltegebieden

In Drenthe zijn door de provincie 10 stiltegebieden aangewezen. Het is de bedoeling dat de stilte er wordt beschermd. De meeste mensen vinden het ergens stil als er geen storend (achtergrond)geluid is te horen. Natuurgeluiden zoals zingende vogels of in de wind ritselende bladeren worden doorgaans als niet-storend ervaren. Een stiltegebied hoeft dus niet helemaal stil te zijn! De rust in een stiltegebied leidt tot ontspanning en een prettig gevoel en is daarom belangrijk voor het welbevinden en de gezondheid.

Vooronderzoek

Door 20 vrijwilligers is al een eerste belevingsonderzoek uitgevoerd in alle Stiltegebieden in Drenthe. Uit het onderzoek blijkt dat het in de tien officiële Drentse Stiltegebieden op sommige plekken op sommige momenten aangenaam stil kan zijn. Het zal echter niet vaak voorkomen dat je tijdens een wandeling van een half uur door een Stiltegebied alleen natuurgeluiden hoort. In alle Stiltegebieden worden de natuurgeluiden regelmatig overstemd of op zijn minst begeleid door geluiden van auto’s, motoren en vliegtuigen. Ook bleek dat in grote delen van de gebieden daarnaast een voortdurend achtergrondgeluid hoorbaar is van verkeer op de wegen in de omgeving.

Meet zelf de stilte!

Voor de Stiltegebieden gelden geluidsnormen in decibel. Maar misschien nog belangrijker dan de technische meting van het geluid, is de vraag hoe deze stiltegebieden door de meeste bezoekers worden ervaren. Met andere woorden: hoe stil vinden bezoekers het nu eigenlijk in de Drentse Stiltegebieden? Om daar achter te komen, vragen wij u om zelf een stiltemeting uit te voeren. Voor deze meting is een eenvoudig meetformulier ontworpen. Tijdens de wandeling door het stiltegebied geeft u aan welke geluiden u hoort en kruist dit aan op het formulier. Het formulier en een kaartje van het stiltegebied naar keuze zijn te vinden op onze website.

Resultaat

De optelsom van een groot aantal van dit soort metingen geeft een goed beeld van de beleving van de stilte in een gebied. Ook kan het gebied vergeleken worden met andere stiltegebieden en komt aan het licht welke storende geluidsbronnen er zijn. Zo kan ook worden nagegaan of het gebied nog stiller te maken is. De methode werkt vooral als veel mensen meedoen! Het resultaat wordt onder de aandacht gebracht van verschillende verantwoordelijke partijen, die zorgdragen voor het waarborgen van de stilte in Drenthe.

Meer informatie

Voor een lijst met de tien Drentse stiltegebieden en het meetformulier kunt u terecht op de website van NMF Drenthe.

Contactpersoon

Pim Brocades-Zaalberg (p.brocades@nmfdrenthe.nl)

Bron: website Natuur en milieufederatie Drenthe