Zaalakoestiek

Bij zaalakoestiek of binnenakoestiek doen we praktische werkzaamheden. We meten de nagalmtijd en geven praktische tips over toepassing van materialen. Soms in uw woonkamer, dan in een restaurant, of in scholen, vergaderzalen, gebouwen voor de gezondheidszorg enz.

De nagalmtijd is de tijd waarin het geluidsniveau met 60 dB afneemt. In de huiskamer is de nagalmtijd ongeveer 0.5 seconden, de langst door ons gemeten nagalmtijd in een grote en harde fabriekshal was 7 seconden. Stel je maar voor wat dat met het geluidsniveau doet, als je op een tank staat te hameren.

En wie kent niet het badkamer-effect? Zingen onder de douche? Of het cocktailparty effect? Op zo’n feestje gaan we met z’n allen steeds harder praten om elkaar te verstaan. Vervelend. En vermoeiend, dat merk je dan als je thuis bent.

Zaalakoestiek verbeteren

Om galm te voorkomen moet geluidsabsorptie worden toegevoegd. Er is van alles te koop aan absorberende materialen. Steenwol, strak afgewerkt spuitpleister, houten panelen, zware gordijnen, schilderijen op een absorberend materiaal, bedenk het maar. Met de juiste materialen is de nagalmtijd te sturen in de juiste waarden hoog- en laagfrequent.

Gerelateerde projecten