Feit of fabel

Hoeveel weet u eigenlijk al over de technische aspecten van geluid en over ons vakgebied? Test uw kennis met onderstaande quiz en ontdek welke beweringen hardnekkige fabels zijn.

Geef voor de onderstaande stellingen aan of deze waar zijn of niet, door op het vinkje of het kruisje te klikken. Het antwoord verschijnt vervolgens direct onder de stelling.

Feit of fabel?

Eierdozen tegen de muur verbeteren het geluidsklimaat in de ruimte

Fabel, met één opmerking daarbij. Eierdozen absorberen geen geluid. Daarvoor heb je een “open” materiaal nodig, zoals bijvoorbeeld steenwol. Eierdozen kunnen het geluid wel iets verstrooien, waardoor soms een iets beter geluidsveld ontstaat.

Eén dB is geen dB

Eigenlijk beide goed. Bijna niemand is in staat om een verschil van 1 dB te horen. Zelfs 3 dB is al moeilijk. We ervaren een toename van 10 dB als een verdubbeling van de geluidssterkte, terwijl dat 10 keer zoveel geluidsenergie is. Maar rekentechnisch is een overschrijding van 1 dB niet acceptabel, de marges in het meten en rekenen daargelaten. Luister op de kennispagina naar het verschil in niveaus, overdracht of spectrum.

Geluid neemt met 6 dB af bij een verdubbeling van de afstand

Dit gaat op voor een puntbron in het vrije veld. Door de zogeheten “geometrische uitbreiding” verspreidt het geluid zich over een groter oppervlak (een bol), en neemt de hoeveelheid geluidsenergie die je oor bereikt af.

Eierdozen tegen de muur verbeteren de geluidsisolatie

De geluidsisolatie is het vermogen van een constructie om geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsstudio van beton te bouwen om het geluid binnen te houden. Een stukje eierdoos voegt helemaal niets toe aan de geluidsisolatie.

De ondervloer van mijn parket isoleert 10 dB

Meestal een fabel. Bedoeld wordt vaak de verbetering van de contactgeluidsisolatie. De meeste fabrikanten van ondervloeren geven vage cijfers op. Ten opzichte van een dun houten vloertje heb je zomaar 10 dB extra geluidsisolatie te pakken. Maar ten opzichte van een 30 cm dikke betonvloer 10 dB extra isoleren, dan moet je een echt goede ondervloer hebben.

Geluidsabsorptie is hetzelfde als geluidsisolatie

Geluidsisolatie is het vermogen van een constructie om geluid tegen te houden, een toepassing is bijvoorbeeld het isoleren van een woning tegen het geluid van buiten.

Geluidsabsorptie is het vermogen van een materiaal om geluid op te nemen, te absorberen. Een materiaal zoals steenwol heeft een hoge geluidsabsorptie.

Een bouwmarkt die “geluidsisolatie” verkoopt, en die noppenschuim levert, geeft een verkeerde omschrijving.

Voor geluidsabsorptie heb je piepschuim nodig

De geluidsabsorptie is het vermogen van een materiaal om geluid op te nemen, te absorberen. Een open materiaal zoals steenwol heeft een hoge geluidsabsorptie. Piepschuim, of tempex, heeft een gesloten structuur, en absorbeert nauwelijks geluid.

Geluidsabsorptie kun je horen

Houd maar eens een groot kussen bij dicht je oor, dan zul je merken dat het kussen het geluid uit de omgeving absorbeert.

Een akoestisch onderzoek kost 500,00 euro

Fabel. Deze onderzoeken zijn net uitverkocht. Uiteraard is het type onderzoek van groot belang. Wat wil je onderzocht hebben, je woning, je bedrijf, de aanleg van een weg, een discotheek, noem maar op.