Kennis

Meer weten over de technische aspecten van geluid? Leer meer over decibellen, golflengtes en frequenties. Bereken bijvoorbeeld de geluidsdosis op uw werk of test uw kennis met Feit of fabel!

Aantal bronnen & geluidsniveau

Produceren 2 identieke geluidsbronnen ook twee keer zoveel lawaai als één geluidsbron? Test het met “aantal bronnen en geluidsniveau“.

Uitbreiding van geluid

Hoe ver reikt geluid over verschillende ondergronden? Onderzoek het verschil in geluidsuitbreiding over een akoestisch harde en zachte bodem.

Frequenties & geluidsniveau

Wat houdt een geluidstoename van 3 dB in? Wat is het verschil tussen een geluid van 1000 Hz en 2000 Hz? Test het met onze interactieve demo “Frequenties & geluidsniveau“.

Golflengte

Bereken de golflengte voor verschillende materialen en frequenties.

Geluid op uw werkplek

Wat is de geluidsdosis waaraan u dagelijks wordt blootgesteld op uw werk? Bereken de geluidsdosis op uw werkplek.

Optellen & aftrekken

het ene apparaat produceert 70 dB(A) en het andere 80 dB(A). Wanneer je ze tegelijkertijd aan zet, hoe hoog is dan het geluidsniveau? We verklappen alvast dat het antwoord niet 150 dB(A) is. Wat het wel is kunt u met onze interactieve demo “Optellen & aftrekken” ervaren.

Feit of fabel

Hoeveel weet u eigenlijk al over ons vakgebied? Test uw kennis met “Feit of fabel” en ontdek welke beweringen hardnekkige fabels zijn.

Begrippenlijst

dB of dB(A)? Bronsterkte, octaafband, tonaal geluid, gestandaardiseerd immissieniveau… Bij akoestisch onderzoek worden ook een hoop akoestische termen en begrippen gebruikt, die niet voor iedereen eenvoudig te begrijpen zijn. Daarom leggen we ze graag uit in onze begrippenlijst.

Links

Voor wie geen genoeg kan krijgen van de technische aspecten van geluid: een aantal interessante links die betrekking hebben op ons vakgebied.