Golflengte

Geluid verplaatst zich in golven via een bepaald medium (vast, vloeibaar of gasvormig) deze golven zorgen er dus voor dat iets hoorbaar wordt. Het medium, de frequentie, het geluidsniveau en de af te leggen afstand zijn van invloed op hoe snel en hoe hard het geluid ontvangen wordt. Een geluidsgolf bestaat uit een golflengte en een amplitude.

De amplitude of “de hoogte” van de geluidsgolf geeft het geluidsniveau aan. Hoe hoger het geluidsniveau, hoe hoger de golf. De golflengte, “de breedte” van de geluidsgolf, is omgekeerd evenredig met de frequentie. Hoe hoger de frequentie, hoe smaller de golf. Onderstaande illustratie van een geluidsgolf geeft aan wat de amplitude is, en wat de lengte van de golf is.

golflengte

Het medium is van invloed op hoe snel het geluid zich kan verplaatsen. Omgeven door lucht beweeg je anders dan wanneer je omgeven bent door water. Voor geluid is dat niet anders. Daarom verschillen geluidsgolven per medium. Hieronder kan je het verschil bekijken.

Bekijk het verschil in golflengte

Kies hieronder een medium om de bijbehorende geluidssnelheid weer te geven. Vul een frequentie (Hz) in om de lengte van de golf te berekenen. Bekijk hoe de golflengte per medium enorm kan verschillen.

 

Medium


Geluidssnelheid 344 m/s
Frequentie (in Hz)
Golflengte 0,688 m