Kind moet kunnen gillen op het schoolplein

DEN HAAG – Kinderen moeten in het speelkwartier op het schoolplein naar hartelust kunnen gillen op het schoolplein. Als regels tegen geluidshinder dat onmogelijk maken, moeten die worden aangepast. Dat zei minister Jacqueline Cramer (VROM) gisteren in de Tweede Kamer.

Op minstens acht plaatsen in Nederland kunnen kinderen van basisscholen en kinderdagverblijven tijdens pauzes niet naar buiten, doordat buurtbewoners met succes hebben geklaagd tegen geluidsoverlast. Twee scholen in Heemstede hebben een juridische procedure aangespannen om de kinderen toch te kunnen laten buitenspelen. De Raad van State buigt zich hier momenteel over.

PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer stelde de ,,belachelijke situatie” waarin scholen en crèches verkeren, aan de orde. Hij kreeg steun van de overige fracties. ,,De scholen in Heemstede zijn al drie jaar aan het procederen tegen de gemeente”, zei Boelhouwer. ,,Ze zijn inmiddels honderdduizenden euro’s kwijt aan advocaatkosten. De peuters kunnen daar maar heel even naar buiten omdat een buurvrouw had geklaagd over hun gegil. Te gek voor woorden natuurlijk.”

Geluidsnormen

De Tweede Kamer wil dat voor scholen en kinderdagverblijven andere normen gaan gelden op het gebied van geluidshinder dan nu het geval is, vergelijkbaar met de regels voor sportvoorzieningen. De grootste problemen doen zich voor bij schoolpleinen die helemaal omsloten zijn door woningen.

,,Kinderen horen lekker naar buiten te kunnen en te schreeuwen. Ik ga daar meteen mee aan de slag”, zei Cramer. Zij wil de geluidsnormen nu expliciet in het zogenoemde activiteitenbesluit opnemen. Daarin staat aan welke geluids- en milieunormen instanties en bedrijven moeten voldoen.

Bron: www.nd.nl