NAM olieveld Schoonebeek in bedrijf

Op 24 januari gaf minister Maxime Verhagen (EL&I) het officiële startsein voor de hernieuwde oliewinning in en rond Schoonebeek. Met nieuwe innovatieve technologie wint de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) er nu opnieuw olie, nadat het in 1996 de productie stopte en alle installaties verwijderde. Een combinatie van nieuwe innovatieve technieken maakt herontwikkeling van het olieveld weer mogelijk. Door horizontale putten en lagedruk-stoominjectie in combinatie met moderne hoogrendementspompen verwacht de NAM de komende 25 jaar nog zo’n 120 miljoen vaten olie uit het veld te kunnen produceren.

Om de nieuwe oliewinning te realiseren worden in en rondom Schoonebeek 18 nieuwe oliewinlocaties gecreëerd, 73 nieuwe putten geboord, 40 hoogredementspompen geplaatst en 54 kilometer pijpleiding aangelegd. Daarnaast wordt een warmtekrachtcentrale en een oliebehandelingsinstallatie gebouwd op het NAM terrein in Schoonebeek.

In de oliebehandelingsinstallatie wordt de olie geschikt gemaakt voor export per ondergrondse pijpleiding naar de BP raffinaderij in Duitsland. Het water dat meekomt bij de olieproductie wordt per ondergrondse leiding naar Twente vervoerd en daar wordt het in lege aardgasvelden geïnjecteerd. Het aardgas dat vrijkomt bij de oliewinning wordt hergebruikt in de warmtekrachtcentrale.

Het NAA heeft in de voorbereidingen allerlei geluidsberekeningen uitgevoerd, waarbij voldaan moest worden aan de relatief strenge NAM eisen. In een landelijke omgeving wil NAM niet teveel geluid toevoegen. Ook in de opstartfase wordt nauwkeurig gecontroleerd, of de geleverde apparatuur voldoet aan de geluidseisen.